05. 06. 2020.

Katolički vjeronauk je izborno obvezatni predmet!

Ovih dana se u Hrvatskoj opet šire netočne informacije o vjeronauku i njegovu statusu među izbornim predmetima u školi

U ovo pandemijsko i predizborno vrijeme u Hrvatskoj opet su počele putem raznih društvenih medija, što zlonamjerno što nenamjerno, kolati netočne informacije o statusu katoličkog vjeronauka u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj. O statusu vjeronauka kao izbornog predmeta, koji nakon izbora postaje obvezatan, već sam pisao ovdje na svom Blog-u.

Predložio bih mjerodavnima u (nad)biskupijskim katehetskim uredima, ako mogu uputiti jedan dopis svim ravnateljima/ravnateljicama svih hrvatskih županija/(nad)biskupija kao podsjetnik o statusu katoličkog vjeronauka u osnovnim i srednjim školama kao što su to učinili ovih dana u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

Mislim da je opet važan trenutak za takvu vrstu komunikacije među institucijama, jer bi se tako mogle izbjeći nedoumice na vrijeme u školama, među roditeljima i učenicima zbog uvođenja izbornih predmeta informatike od 1. do 4. razreda razreda osnovne škole, raznih stranih jezika i sl., izbjeći kriva tumačenja da su drugi izborni predmeti alternativa katoličkom vjeronauku, osobito ako bi škole provodile neopravdano anketiranje vjeronauka u višim razredima osnovne škole.

Ovim putem bit ću opet slobodan ovdje skrenuti pozornost na određene činjenice.

Katolički vjeronauk je izborno obvezatni predmet, što znači da je on za školu obvezatan predmet jer ga je ona dužna ponuditi roditeljima pri upisu djece u prvi razred, a za roditelje je izborni, do trenutka kada ga u skladu sa svojim vjerskim uvjerenjima odaberu za svoje dijete.

Jednom izabrani Katolički vjeronauk obvezuje učenika za vrijeme osnovnoga ili srednjoškolskog ciklusa nastave, a da se pri tom ne uskraćuje pravo ispisa iz vjeronauka, što je ipak izvanredna, a ne redovita praksa učenika, s obzirom da predmet ima svoj kontinuitet sadržaja i ishoda kroz sve razrede.

Takav status vjeronauka usuglašen je ugovorima između Svete Stolice i Republike Hrvatske i Provedbenim ugovorom Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije. Važno je istaknuti kako se u Zakonu o odgoju i obrazovanju u dodatnom naputku o nastavi školskog vjeronauka iz 1994. godine pojašnjava da vjeronauk upisan u prvim razredima, kako osnovne tako i srednje škole, postaje obvezatni izborni predmet.

Dakle, svako dodatno anketiranje roditelja i učenika o izboru Katoličkog vjeronauka tijekom viših razreda osnovne škole nije opravdano!

Stoga je važno naglasiti da na upitnicima i anketama koje škole šalju roditeljima djece prvih razreda, uz druge izborne predmete kao informatiku i njemački, talijanski ili drugi jezik, Katolički vjeronauk ne bude stavljen u isti kontekst s drugim izbornim predmetima. Na taj način će se izbjeći kriva tumačenja da su drugi izborni predmeti alternativa Katoličkom vjeronauku što može neopravdano dodatno zbuniti i roditelje i učenike.

Nadam se da vam je sada sve jasnije i želim svima miran i uspješan završetak ove školske godine.