07. 12. 2016.

Knjiga „BENEDIKT XVI. – POSLJEDNJI RAZGOVORI S PETEROM SEEWALDOM“

Knjigu „Benedikt XVI. – Posljednji razgovori s Peterom Seewaldom“, knjigu razgovora pape emeritusa s novinarom Seewaldom u izdanju Verbuma, u utorak 6. prosinca 2016. u dvorani sjemeništa Zmajević u Zadru, predstavili su dr. Miro Radalj i mr. Petar Balta, direktor i glavni urednik nakladne kuće Verbum, te don Jerko Vuleta, župnik Zemunika.
Događaj je organiziran u sklopu manifestacije ‘Krševanovi dani kršćanske kulture’ Zadarske nadbiskupije. 
U knjizi su sadržani posljednji intervjui njemačkog novinara Petera Seewalda s papom Benediktom XVI, o raznim temama, uključujući i njegove razloge njegove ostavke. Knjiga je nastala kao rezultat tri serije razgovora, vođenih 2012., 2013. – nakon odreknuća – te 2014. godine.
Knjiga ima dva ključna aspekta.

Na prvom mjestu je svjedočanstvo pape emeritusa o posljednjoj etapi vlastita života.

Osvrćući se na svoj život, papa emeritus Benedikt XVI. govori o velikim pitanjima vlastitoga duhovnog života, kao što je pitanje zla u svijetu. Govori o Isusu Kristu, istinskom žarištu svog života, kojeg vidi ''pred sobom, velikog i otajstvenog'', kao i o činjenici da mu mnoge riječi iz Evanđelja danas zvuče teže nego u prošlosti, zbog njihove veličine i ozbiljnosti.

Drugi ključni aspekt knjige jest jasan i spokojan odgovor na sve spekulacije o razlozima njegova odreknuća od papinske službe, gdje Benedikt tumači proces donošenja vlastite odluke u kontekstu tadašnjih okolnosti.

Papa emeritus Benedikt XVI., ponavlja kako njegova odluka nije donesena ni pod kakvim pritiskom teškoća, već naprotiv, sazrijeva u trenu kad su teškoće uglavnom prevladane. Naglašava i to da papa emeritus nije u niti jednom trenutku požalio zbog svoje odluke.

Među ostalim temama ističu se i sjećanja Pape Benedikta na Drugi Vatikanski Sabor, te na dugogodišnju suradnju sa svetim papom Ivanom Pavlom II.