09. 12. 2016.

3. nedjelja Došašća – 11. prosinca 2016. – Nedjelja Caritasa

Slavlje treće nedjelje Došašća – koja se u našoj domovini obilježava kao Nedjelja Caritasa – proslavit ćemo pod geslom psalmista: „Gospodin ostaje vjeran dovijeka“ (Ps 146, 6c).
Ovogodišnju Nedjelju Caritasa slavimo nakon što su zatvorena „Sveta vrata“ Jubilarne godine milosrđa koju je Papa proglasio s nakanom da se Crkva vježba u tome da bude kao „majka puna ljubavi; strpljiva, srdačna, potaknuta suosjećanjem i dobrotom prema svojoj odvojenoj djeci.“
Zatvaranjem Svetih vrata u našim katedralama i svetištima nipošto nisu zatvorena vrata Božjega milosrđa, nego se nadamo da su još više otvorena. Svima nama koji gradimo živu Crkvu to je poziv koji ostaje odzvanjati u srcima, da se odazovemo na Božji poziv vjernosti koja se pokazuje time što ćemo biti Njegovi vjerni i marljivi suradnici na Zemlji. Svaki put kada se zauzmemo za neki čin kojim se potvrđuje, čuva ili brani dostojanstvo čovjeka, života, pravo na slobodu, jednakost, svaki put kada skupimo hrabrosti da se usprotivimo nepravdi, kada zaštitimo nerođene, slabe, nemoćne, bolesne, neuke, potlačene, onda svjedočimo da smo vjernici, da smo Božji suradnici. 
Djelima konkretne ljubavi svjedočimo da smo mi živi, da naše srce nije otvrdnulo, da u našim rukama ima snage pridići drugoga, da u našem umu postoji svijest odgovornosti i dužnosti da budemo glas onih koji žive na marginama društva.  To znači nadilaziti udobnosti svijeta u kojem živimo i suočiti se s gladnima, osiromašenima, onima bez posla, bez plaće, bez prava na obrazovanje, bez krova nad glavom, bez odgovarajuće medicinske skrbi, bez mogućnosti za jednake prilike. To znači opredijeliti se za očuvanje dostojanstva svakog ljudskog bića, od začeća do naravne smrti. To znači boriti se da svatko dobije svoju priliku. To znači živjeti tako da je jedini kriterij djelovanja besplatna ljubav, oslobođena svake ideologije i svih vezanosti, pružena svima bez razlikovanja jezika, kulture, rase ili religije.