31. 08. 2022.

Priopćenje Svete Stolice u vezi rata u Ukrajini

Priopćenje Svete Stolice od 30. kolovoza 2022.

"U kontekstu rata u Ukrajini brojni su interventi Svetog Oca Franje i njegovih suradnika u tom pogledu. Glavna im je svrha pozvati pastire i vjernike na molitvu, a sve ljude dobre volje na solidarnost i nastojanje za ponovnom izgradnjom mira.

U više navrata, kao i posljednjih dana, u javnosti su se vodile rasprave o političkom značaju takvih intervencija.

U tom smislu, ponavlja se da se riječi Svetog Oca o ovom dramatičnom pitanju moraju čitati kao glas podignut u obranu ljudskog života i vrijednosti koje su s njim povezane, a ne kao politički stavovi. Što se tiče rata velikih razmjera u Ukrajini, koji je pokrenula Ruska Federacija, interventi Svetog Oca Franje su jasni i nedvosmisleni u osudi rata kao moralno nepravednog, neprihvatljivog, barbarskog, besmislenog, odvratnog i svetogrdnog."

Jučerašnje priopćenje veoma je važno jer nažalost postoje i 'besmislene, nepravedne i odvratne' kritike koje nastoje omalovažiti rad i napore Svetog Oca kako bi se zaustavio ovaj rat. Bitno je da vjernici znaju da Papa čini sve što je u njegovoj mogućnosti kako bi se ovaj rat zaustavio i uspostavio mir. Pogađa i boli nas što se nekim izrazito niskim kritikama pridružuju i oni koji se drže vjernicima pa u ime svoje navodne plemenitosti i duhovne dobrote spomenuti rat koriste kako bi se omalovažio i uništio autoritet Svetog Oca. Ne znam kako to nazvati. Možda 'duhovno profiterstvo' ili tek puka farizejština. No, kako bilo da bilo bitno je da Gospodin sve vidi i da će u konačnici donijeti svoj sud.
Molimo za Svetog Oca i na njegove nakane glede ovog rata.

Priopćenje (pogledati i mjerodavnije prijevode):