02. 12. 2021.

Papina molitvena nakana za prosinac 2021. posvećena katehetama

 
U posljednjem videu u 2021. godini s molitvenom nakanom za prosinac papa Franjo istaknuo je na španjolskom jeziku poslanje katehete - otvoriti nove putove koristeći se kreativnošću, hrabrošću, radošću i s mnogo mira

Riječ je o nezamjenjivom poslanju u prenošenju i produbljivanju vjere. Laička je služba katehete zvanje, poslanje. Biti kateheta znači da neka osoba „jest kateheta“, a ne da „radi kao kateheta“. Sve je u tomu kakvi smo; potrebni su dobri vjeroučitelji i vjeroučiteljice koji su istodobno pratitelji i pedagozi, poručio je Papa.

Usto primjećuje da je na brojnim kontinentima evangelizacija uglavnom u rukama kateheta. Njima valja zahvaliti za entuzijazam kojim žive to poslanje u službi Crkve, rekao je Papa. Potrebne su nam kreativne osobe koje naviještaju evanđelje, ali koji ga naviještaju, ne kažem ‘prigušeno’, ali ne ni udarajući na sva zvona; imaju ga naviještati vlastitim životom, blagošću, novim načinom izražavanja i otvarajući nove putove. Molimo zajedno za katehete, koji su pozvani naviještati Riječ Božju, kako bi ju svjedočili hrabro i kreativno, snagom Duha Svetoga, u radosti i s mnogo mira, potaknuo je papa Franjo.

U Papinu videu, koji se uobičajeno prevodi na 23 jezika, vide se vjeroučitelji i vjeroučiteljice kako s djecom i mladima, sprejevima i kistovima, rade na jednom muralu. I na taj se način daje primjer novoga izražavanja u katehizaciji. Papa Franjo tako zaključuje 2021. godinu podsjećajući na službu kateheta, čiju je važnost istaknuo u motupropriju ‘Antiquum Ministerium’, ustanovljujući 10. svibnja 2021. godine njihovu laičku službu.

Izvor: IKA