04. 07. 2018.

Nove školske svjedodžbe u Hrvatskoj: U njima više nema spola učenika i imena roditelja!

U tijeku je podjela školskih svjedodžbi, u kojima je mnoge iznenadila novost odnosno izbacivanje kategorija spol učenika i ime/na roditelja u navedenom dokumentu.

Pokrenuta je široka rasprava u širim društvenim krugovama, u kojoj su na jednoj strani oni koji su ovu promjenu doživjeli kao tričariju, odnosno ionako manje bitan podatak od ocjena. Na suprotnoj strani su pak velika većina vjernika katolika i pripadnici drugih religija u Hrvatskoj, koje su u vezu s ovim izmjenama dovele ratifikaciju Istanbulske konvencije te ‘podmetanje’ rodne ideologije. Slobodan sam ovdje iznijeti i svoje skromno mišljenje.

Smatram da će sve ove izmjene dovesti do gubitka osobnosti djeteta odnosno do toga da će učenici s vremenom postati samo broj. Vjerujem da u nadležnom Ministarstvu znanosti i obrazovanja imaju puno važnijih poslova od nepotrebnih izmjena u svjedodžbama. 

Premda je kao posebna kategorija u dokumentu izbačen spol učenika, valja napomenuti da se spol učenice/učenika jasno iščitava u podacima, koji se navode u ostalom dijelu svjedodžbe, u što se možete uvjeriti na gornjoj fotografiji.

Izmjene postojećih podataka na svjedodžbama smatram potpuno nepotrebnim jer ne postoji logično objašnjenje zašto bi podatak o imenima roditelja nekome smetao i/ili bio suvišan. Kao i mnoge kolege prosvjetni djelatnici, smatram kako uklanjanje takvih podataka dovodi do toga da učenike pretvaramo u objekt koji će s vremenom postati samo broj (OIB-a) gdje se gubi osjećaj ljudskosti i osobnosti. Nadam se da će se stati s ovakvim nepotrebnim izmjenama te da će se nadležno Ministarstvo početi baviti ključnim reformama, za početak - podizanjem dostojanstva obrazovnim djelatnicima kroz poboljšanje njihovih materijalnih uvjeta.