24. 11. 2017.

Svečana Večernja uoči blagdana svetog Krševana u zadarskoj katedrali

Svečanu Večernju uoči blagdana sv. Krševana, zaštitnika Grada Zadra, a lik tog sveca nalazi se na zastavi Grada Zadra i njegovom grbu, u četvrtak 23. studenog u katedrali svete Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup mons. dr. Želimir Puljić. Uz vjersku dimenziju kojom se povjeravamo zaštitnicima i osjećaj koji im iskazujemo, obvezuje nas i ono što su ta odanost i poštovanje zahvaljujući svecima stvorili u našoj povijesti, rekao je otac nadbiskup u homiliji. Na slavlju zaštitnika misao nas vodi u prošlost i svečevo vrijeme života, ali se i pitamo što nam taj svetac danas znači. Otac nadbiskup je razlagao u svojoj propovijedi poticaj da nas obvezuje bogata kulturna ostavština naših svetih zadarskih zaštitnika, među kojima se posebno ističe sveti Krševan.

Uz proslavu blagdana sv. Krševana, u Zadru se četvrtu godinu održava manifestacija Krševanovi dani kršćanske kulture koji započinju u studenom, mjesecu svetog Krševana, a održavanjem raznih vjerskih, znanstvenih i kulturnih događaja koja se odvijaju i tijekom prosinca, do blagdana svete Stošije. U tom svjetlu nadbiskup je govorio o odnosu vjere i kulture, jer je to temelj kršćanske baštine te o čovjeku koji kulturu stvara, kao stvaratelju kulture. Otac nadbiskup je izrazio radost zbog odluke Europskog parlamenta da 2018. godinu proglasi Europskom godinom kulturne baštine.

U svečanoj Večernjoj je sudjelovao i gradonačelnik grada Zadra dr. Branko Dukić sa svojim suradnicima, svećenici, razdragani puk i moja malenkost.






























































































































Izvor: Zadarska nadbiskupija