25. 11. 2017.

Proslava blagdana svetog Krševana, zaštitnika grada Zadra

U petak 24. studenog, svečanim večernjim koncelebriranim slavljem koje je u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio zadarski nadbiskup mons. dr. Želimir Puljić, proslavili smo blagdan svetog Krševana, zaštitnika grada Zadra.

Sveti Krševan vjeru je smatrao ne samo osobnom, privatnom stvari, nego nečim što treba i javno pokazati. Zato je u okruženju očitovao svoj stav prema Bogu čvrstom vjerom, ljubavlju prema svakom čovjeku. Krševan je sve volio, a one koji njega nisu voljeli je poštivao. Prema nositeljima vlasti iskazivao je iskreno poštovanje. Radi takvog opredjeljenja nije skrivao da je kršćanin.

Taj dični i sveti čovjek bio je kateheta vrijednoj učenici i mučenici Stošiji. Kako je lijepo vjeru živjeti u zajedništvu, kad se možemo na nekoga osloniti, kad imamo podršku, da nas netko hrabri, podiže u teškoćama i moli za nas. Zbog toga je uslijedilo progonstvo u Akvileju gdje je Krševan stradao mučeničkom smrću.

Tako sveti Krševan i svaki mučenik koji su prošli kroz muke, ostaju svijetla zvijezda na horizontu u koju se možemo ugledati i slijediti. Kad čovjek osjeti Božju blizinu i dobrotu, nema toga što ga može slomiti.



















































Izvor: Zadarska nadbiskupija