27. 10. 2016.

Preporučam knjigu: ‘PUTOKAZI SREĆE – BLAŽENSTVA I SVJEDOČANSTVA VJERNIKA’

Knjigu ‘Putokazi sreće – Blaženstva i svjedočanstva vjernika’, djelo 26 autora i 77 suradnika, predstavili su u srijedu 19. listopada 2016. u dvorani sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru dr. don Elvis Ražov, pročelnik Teološko-katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru, tekst prof. Elvire Katić pročitao je prof. Damir Sikirić, Ružica Anušić, dipl. katehistica i suradnica Kursilja i prof. dr. Ivan Vajić, glavni urednik knjige. 

Blaženstva kao početak i središte Isusova Govora na gori naziva se srcem evanđelja ili evanđeljem u evanđelju. Imaju programatski karakter za Crkvu i osnovni su zakon njenog djelovanja, rekao je dr. Ražov, dodavši da može zbuniti paradoksalnost kako je blažen ili sretan onaj koji to baš i nema razloga biti (siromah, ožalošćen, gladan, žedan). Širi kontekst otkriva da su oni blaženi jer su takvi baštinici Kraljevstva Božjeg. Dakle, knjiga je priručnik za vjernike, jedna od iznimnih i najizvrsnijih knjiga trenutno na našem tržištu. Knjiga koja usitinu "dotiče" transcedentno. „Blaženstva su blago. Vjernici su se hrabro ogolili pred čitateljima kako su bez obzira na okolnosti u kojima su se našli mogli klicati Blago meni. Živjeli u zahvalnosti i kad je bilo najteže. Svakom čovjeku je potreban putokaz, a to su blaženstva“ ističe jedna od autorica knjige. Rekavši da su blaženstva Evanđelje u malom, a ono znači Radosna vijest, upitala je zračimo li tom radošću, Isusovim mirom koji nas poučava i kroz blaženstva. Istaknula je da su blaženstva u knjizi teolozi objasnili teološki jednostavno i pitko, njihovi su prilozi u prvom dijelu knjige. U drugom dijelu je osam svjedočanstva vjernika laika, a u trećem dijelu su meditacije svećenika i laika, osobna svjedočenja, kako se oni susreću s Božjom Riječju. Kroz njihovu zahvalu vidi se koje su plodove Duha Svetoga dobili, smatrajući knjigu cjeloživotnim priručnikom. U četvrtom dijelu knjige je sadržaj Plodovi Duha Svetoga, slijede dodaci  i slike za meditativni doživljaj.

Recenzent knjige je zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik HBK, a u njoj su prilozi istaknutih hrvatskih teologa, kao i kardinala Josipa Bozanića, dr. fra Bonaventure Dude, kardinala Vinka Puljića, akademika Vladimira Paara (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti), akademika Josipa Bratulića, prof.dr.sc. Jasenke Markeljević (Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), prof.dr.sc.p. Ivana Šestaka (Filozofski fakultet Družbe Isusove u Zagrebu), prof.dr.sc.fra Anđelka Domazeta (Katolički bogoslovni fakultet u Splitu), prof.dr.sc. Mire Jakovljevića (Akademija medicinskih znanosti Hrvatske), prof.dr.sc. Ruže Pšihistal (Filozofski fakultet u Osijeku), prof.dr.sc. Ane Planinc-Peraice (Predsjednice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva), mr.sc. Božidara Petrača (predsjednika Društva hrvatskih književnika), prof.dr.sc. Aleksandre Korać Graovac (Pravni fakultet u Zagrebu) i akademika Stjepana Damjanovića (Predsjednika Matice hrvatske). 

Blaženstva su bila tema razmatranja u pripremi proslave četrdeset godina Kursilja u Hrvatskoj prije dvije godine. Mali tečaj kršćanstva prošlo je 18 000 polaznika. Prihod od prodaje knjige u izdanju Glasa Koncila i Kršćanske sadašnjosti ide za potrebe Kursilja i zakladu Biskup Josip Lang za stare i nemoćne.