16. 08. 2016.

GOSPA MASLINSKA NA BELAFUŽI - Održana prva procesija nakon 68 godina!

Svetkovina Velike Gospe svečano se slavila u drevnom zadarskom svetištu Gospe Maslinske u župi Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru. Posebnost ovogodišnje proslave je da se u tom gradskom predjelu, inicijativom župnika mr. don Darija Tičića, prvi put nakon 68 godina održala procesija ulicama Belafuže nakon središnje večernje mise, koju je predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Naime, komunistička vlast je 1948. g. bila zabranila tu procesiju. Ove godine ulicama Belafuže svećenici i puk i izvanjski su iskazali štovanje Majci Božjoj u procesiji s drevnom slikom Gospe s Djetetom iz 1350. g., rad tempere na drvu, poznatog mletačkog slikara Paola Veneziana.
U svojoj propovijedi nadbiskup Puljić je posebice istaknuo je povijesne činjenice vezano uz život blaženog Alojzija Stepinca, dičnoga hrvatskoga sina, koji se jednako borio protiv fašizma, nacizma i komunizma, pružajući, kako naglašava nadbiskup, u vrijeme rata i poraća, iznimnu hrabrost na braniku zla.
- Kad je naš blaženik osuđivao nedjela fašistata i nacionalista, komunisti su to isticali i propagirali među narodom da bi se vidjelo kako se stoji uz svoj narod, Kasnije su ga osudili na 16 godina zatvora. Danas je ta sramotna presuda poništena i Europa je blaženog Stepinca proglasila najhrabrijim biskupom Europe, kazao je nadbiskup Puljić, zapitavši vjernike: "Je li nam treba doći netko da napadne naše blaženike i svece, da bismo mi spoznali njihove vrijednosti"?
Koncelebriranim slavljem blagdan Velike gospe častio se u brojnim svetištima Zadarske županije, Pagu, u mučeničkoj Škabrnji, u kojem je srbijanski agresor oštetio Gospin kip i u njega kao svoj rušilački znak zabio sjekiru. Nadalje, slavilo se u Velikom Rujnu na Velebitu, Rodaljicama i Korlatu, Perušiću i Dračevcu zadarskom, Bibinjama, Ugljanu, Salima i župi Olibu koja je Crkvi darovala 181 svećenika, među njima i zadarskog nadbiskupa Vinka Pulišića.




















Izvor: Zadarski.hr