Odlazi epoha kućnih gozbi. A zapravo, već je otišla.
Možda je to i dobro?
Ne treba više imati kod kuće servis za sto ljudi, rezervne taburee ni one čuvene „daske na dva stolca” koje su glumile klupu prekrivenu dekom, na koju bi stalo još sedam gostiju. Ne trebaju ogromni lonci, rasklopivi stolovi, dodatni ručnici te madraci, jastuci i popluni „za one koji prespavaju”. Danas je to već seljački. Neelegantno. Nije u modi.
Danas je sve jednostavno: pozoveš ljude u restoran, sam se lijepo obučeš i… sjediš na vlastitoj zabavi kao gost — ne trčiš s kuhinjskom krpom između stola i kuhinje da bi svima udovoljio. Udobno? Jako.
A ipak, s tom udobnošću odlazi cijela jedna kultura. I nekako postaje tužno.
Priznajte: bilo je nešto prekrasno u tome što si dolazio kod prijatelja sa svojim papučama i probao sto salata, naravno francuska je obavezna jer bez nje se stol jednostavno nije računao.
Hrane na stolu je uvijek bilo toliko da bi se do glavnog jela već pošteno najeo, a gosti su dobivali i "zamotače" zahvaljujući doma.
A pripreme! Čitava epopeja.
Najprije kupovina — nabava „nečeg posebnog“, zatim listanje novih recepata (jer goste je trebalo nečim iznenaditi), noći provedene u motanju, prženju, mariniranju, poliranju čaša, premještanju namještaja, a ponekad čak — i u brzinskom tapetiranju.
I ta atmosfera razgovora! Koliko je tu bilo smijeha. Koliko pjevanja! A onda ples — čas uz kazetofon ili uz susjeda svirača.
A na kraju kava i hrpa kolača.
Imao sam prekrasno djetinjstvo i mladost. Gledao sam te stolove kod roditelja i njihovih prijatelja. Do trideset i neke godine i sam sam organizirao takva druženja. Mislio sam da će me ta tradicija pratiti cijeli život.
Nije.
Završilo je.
Na selima se to još drži, ali ja tamo više nemam nikoga.
A grad? Grad je postao hladan, zatvoren, škrt, zavidan i nekako stran.
Danas mnogi od nas imaju „prijatelje“ koji žive… tko zna gdje. Otprilike znaš par ljudi i to je sve. A možda ni to nije potrebno.
A zauzvrat smo tako pametni. I lukavi.
I lijeni. I zatvoreni.
I strašno, strašno usamljeni.
Nepoznat autor
