20. 10. 2024.

Papa Franjo proglasio novih 14 svetaca

  

Papa Franjo je danas proglasio svetima 14 osoba, uključujući i “mučenike iz Damaska”, koji su izgubili živote u Siriji za vrijeme Osmanskog Carstva. Ovaj obred kanonizacije održan je na Trgu svetoga Petra pred okupljenim tisućama vjernika iz raznih dijelova svijeta.

“Upisujemo ih među svece,” izjavio je Sveti Otac, izgovarajući posebno svako ime. Kanonizacija predstavlja završni korak prema svetosti unutar Katoličke Crkve, a za to je potrebno ispuniti tri uvjeta. Najvažniji je da je osoba ostvarila najmanje dva čuda, a također je potrebno da je umrla barem pet godina prije proglašenja i da je za života vodila uzoran kršćanski život.

U Damasku, gdje su mučenici živjeli, danas gotovo da i nema kršćana. Od 11 osoba koje su proglašene mučenicima, njih osmero su franjevačka braća, dok su tri laika maroniti (kršćani arapskog govora) koji su stradali 1860. godine od strane militantnih Druza, dok je grad bio pod osmanskom vlašću. Papa Pio XI. je njih proglasio blaženima 1926. godine.  

Damask se ponosi jednom od najstarijih kršćanskih zajednica u svijetu, no prema podacima Vatikana, danas kršćanska populacija u tom gradu čini samo oko 2 posto. Mnogi građani, uključujući i kršćane te pripadnike drugih vjera, napustili su grad nakon izbijanja građanskog rata u Siriji 2011. godine.

Mučeništvo kanoniziranih osoba iz Damaska „ne razlikuje se previše od situacije u kojoj se trenutno nalaze mnogi kršćani na Bliskom Istoku“, navodi Vatican News, službeni novinski portal Vatikana.

Preostale tri osobe koje su također kanonizirane umrle su na početku 20. stoljeća i osnovale su vjerske zajednice. To su talijanski misionar Giuseppe Allamano, talijanska časna sestra Elena Guerri i Kanađanka Marie-Leonie Paradis


Izvor: Vatican News