09. 05. 2023.

Dan Europe! Dan pobjede nad naci - fašizmom i sv. Maksimilijan Kolbe

Na obljetnicu pobjede nad fašizmom, pravedno je i dostojno spomenuti se  sv. Maksimilijana Kolbea, poljskog svećenika mučenika nazi-logora Auschwitz, čiji je spomendan u kalendaru 14. kolovoza. 

Rođ.1894. u Poljskoj, zaređen 1918., misionar u Japanu. God.1941. u Auschwitzu dobrovoljno se javio umrijeti umjesto jednog logoraša, oca brojne djece. I ubijen je.

"Jednom je Poljaku logorašu u bloku u kojem se nalazio i sveti Maksimilijan uspjelo pobjeći. Za osvetu osuđeno je 10 drugih logoraša na strašnu smrt u bunkeru gladi. Jedan je od njih bio poljski podčasnik Franjo Gajowniczek, otac obitelji. Taj je zavapio: »Jadna moja ženo, jadna moja djeco!« Iz redova postrojenih logoraša pred zapovjednika je izišao o. Kolbe i ponudio se u zamjenu mjesto nesretnoga oca obitelji. Zapovjednik ga je upitao: »Tko si ti?« - Odgovor je glasio: »Katolički svećenik!« - Zamjena je prihvaćena i o. Kolbe, mučenik vjere i ljubavi prema bližnjemu, pošao je s osuđenima u bunker gladi. To mjesto strahote i zapomaganja pretvorilo se u kapelu, u kojoj se molilo i pjevalo. O. Kolbe je bio duša i pastir toga zbora. Osuđeni su okrijepljeni njegovim riječima i prisutnošću umirali spokojno. Zadnji je umro baš u predvečerje Velike Gospe o. Kolbe."

Sv. mučeniče Maksimilijane, moli za nas!