24. 09. 2022.

Poruka jednog (vjero)učitelja: Što je to što učitelji žele da svi roditelji znaju?

Za početak, mi smo učitelji, ne dadilje. Mi smo učitelji profesionalci koji rade sa djecom svakoga dana i često vidimo vašu djecu u drugačijem svjetlu, nego što ih vi vidite. Ako vam damo savjet, ne odbijajte ga. Usvojite ga i primijenite na isti način kao što biste usvojili savjet doktora ili odvjetnika. Susretao sam se sa roditeljima koji nisu htjeli čuti ništa negativno o svojoj djeci, ali je ponekad dobro prihvatiti blagovremeni savjet kako bi se izbjegli problemi koji kasnije mogu imati veće posljedice.

Vjerujte nam. Kada bih rekao roditeljima da njihovo dijete ima problem sa ponašanjem, mogao sam vidjeti kako im se diže kosa na glavi. Odmah su bili spremni braniti svoje dijete. Najviše me naljuti kada kažem majci kako je njen sin nešto loše uradio, a ona se okrene njemu i pita ga: “Je li to istina?” Pa, naravno da je istina! Upravo sam vam rekao. Molim vas, nemojte tražiti od njegovih prijatelj ili prijateljica iz razreda potvrde kako se to zaista dogodilo. To će samo poniziti učitelja i oslabiti suradnju između učitelja i roditelja.

Ne tražite izgovore! Ako zaista želite pomoći svom djetetu i učiniti ga uspješnim, prestanite ga opravdavati i tražite izgovore za svaki propust ili lošu ocjenu. Naravno kako postoje objektivne situacije koje mogu spriječiti dijete da na vrijeme izvrši zadatak, ali to može biti izuzetak, nikako pravilo. Jer, ako od malena nauče kako umjesto sjesti i zagrijati stolicu, rješenje traže u zaobilaženju obaveza, što mislite, kako će se ponašati kad odrastu? Pa isto tako, naravno!

Molim vas, ne govorite učitelju neistine, naročito ne pred svojom djecom. Zamislite situaciju u kojoj roditelj dolazi u školu na razgovor sa učiteljem i, u želji opravdavanja svojeg djeteta svjesno zaobilazi istinu i to pred djetetom. Znate li kako ste vi svom djetetu uzor? Ako vi govorite laži, poruka koju njemu šaljete jeste kako je u redu lagati. Želite li dijete koje će vas sutra lagati?

I najvažnija stvar koju nikako ne smijete zaboraviti, vaša djeca su vaše ogledalo! Ako na sat dođu bez domaće zadaće, učitelj skoro nikad neće okriviti dijete, već roditelja koji je to dozvolio. Vi ste ga odgajali, vi mu usadili osnovne vrijednosti, od vas je naučio što je važno u životu. Zato, ako vama nije bitno ima li ili nema vaše dijete zadaću i je li lekcija naučena, neće biti važno ni djetetu. Vaša posvećenost djetetu i njegovom obrazovanju najbolji je motiv svakom učeniku!


Autor nepoznat