26. 07. 2022.

Veoma važno priopćenje Svete Stolice u odnosu na 'Sinodalni put' u Njemačkoj

U važnomm priopćenju Sveta Stolica kaže: "...čini se potrebnim precizirati da Sinodalni put u Njemačkoj nema ovlast obvezivati biskupe i vjernike na usvajanje novih načina upravljanja i novih pristupa nauku i moralu". U odnosu na nove službene strukture i nauke bez dogovora na razini opće Crkve Sveta Stolica kaže da bi to "predstavljalo ranu crkvenom zajedništvu i prijetnju jedinstvu Crkve.

Vraćamo se na kritike zašto Papa šuti i dopušta ideje Sinodalnog puta. Sve te kritike odraz su nerazumijevanja ove situacije i manjka kompetencije u trenutnim teološkim problemima. Papa itekako čini i radi ne bi li sačuvao jedinstvo Crkve i spriječio nove rane zbog duha raskola i krivovjerja. Ali ne ide sve na silu, ne ide sve čekićem, izopćenjima i pustim kaznama. Mudrost koju Crkva poznaje nije ishitrena i prije svega ima majčinsko srce.

Aktualno i važno priopćenje Svete Stolice važan je korak i ozbiljno upozorenje na sve ono što se događa u Njemačkoj.

Važno je da nas ne obuzme duh priprostog kritizerstva i jeftine oholosti kada je Papa u pitanju. Jedinstvo Crkve nećemo sačuvati samodopadnim idejama koje u temelju imaju sumanute primisli, nego molitvom i odanošću prema Svetom Ocu. Nemojmo biti ekvivalent Sinodalnom putu pa Crkvu ranjavati iz druge pozicije.

Preporučam pažljivo čitanje priopćenja Svete Stolice na poveznici:

https://press.vatican.va/content/salastampa/it/bollettino/pubblico/2022/07/21/0550/01133.html