29. 01. 2022.

Papa Franjo: Biti točno informiran o COVID-u je ljudsko pravo

Obraćajući se Međunarodnom konzorciju katoličkih medija nazvanom „Katolička provjera činjenica“, Papa je istaknuo da je, pred umnožavanjem informacija i širenjem lažnih vijesti, posebno o cjepivima protiv bolesti COVID-19, potrebno uvijek tražiti istinu, ne pogađajući one koji se slažu s njima, katkada ne poznajući činjenice; potrebno je sklopiti savez sa znanstvenim istraživanjima o bolestima.

Kršćanski komunikator gradi mostove, djelatnik je mira i, ponajviše, zauzima se u traženju istine, istaknuo je papa Franjo. Riječ je, dakle, o zadaći koja zahtijeva osjećaj odgovornosti i strogosti. Papa Franjo je istaknuo da je biti zajedno, biti dio mreže, ujediniti sposobnosti i znanja, temeljno na području informiranja i u vrijeme tolikih podjela, čak i mišljenja; to je već svjedočanstvo. Danas se, osim pandemije, raširila i ‘infodemija’, odnosno deformacija stvarnosti utemeljena na strahu, koja u globalnom društvu čini to da tutnje odjeci i komentari na krivotvorene, ako ne i izmišljene vijesti. 

Papa Franjo istaknuo jest riječ ‘za’, zajedno za; malena riječ, ali puna značenja. Kršćanin je protiv laži, ali uvijek za ljude. Da ne smijemo zaboraviti razliku između vijesti i ljudi. Ako je potrebno boriti se protiv lažnih vijesti, uvijek valja poštovati osobe koje ih često nesvjesno prihvate. Kršćanski komunikator čini evanđeoski stil svojim; on gradi mostove, također je tvorac mira i, ponajviše, u potrazi je za istinom. Njegov pristup nije suprotstavljanje ljudima, ne ponaša se superiorno, ne pojednostavljuje stvarnost, kako ne bi pao u znanstveni fideizam. Doista, sama znanost je stalno približavanje rješenju problema. Stvarnost je uvijek slojevitija, nego što vjerujemo, te moramo poštovati sumnje, tjeskobe i pitanja ljudi, nastojeći ih pratiti. 

Dužnost je kršćanskih komunikatora učiniti sve moguće kako bi se izbjegla logika suprotstavljanja, trudeći se uvijek približiti se, pratiti ljude u njihovim odlukama. Pokušajmo raditi na točnom i istinitom informiranju o bolesti COVID-19 i o cjepivima, potaknuo je papa, ali ne kopajući jame i bez getoiziranja.

Treće o čemu je papa govorio jest ‘istina’ koju komunikatori trebaju uvijek tražiti i poštovati. Traženje istine ne može biti podložno komercijalnoj perspektivi, interesima moćnih, velikim gospodarskim interesima. Biti zajedno poradi istine znači promicati informirano, pravedno, zdravo i održivo društvo.

Istina se, za kršćanina, ne odnosi samo na neke stvari, nego na cijeli život te uključuje također potporu, temeljitost i pouzdanje; a jedini doista pouzdan i dostojan pouzdanja, s kojim možemo računati, jest živi Bog. Raditi u službi istine znači tražiti ono što pogoduje zajedništvu i promiče dobro sviju, a ne ono što izolira, razdvaja i suprotstavlja.