04. 05. 2016.

Uzašašće - Spasovo i "domaća zadaća"

Prošlo je 40 dana od Uskrsa. To je bio uvod u povijest, u vrijeme Isusove netjelesne nazočnosti. Učenici su nakon Isusove smrti bili zbunjeni, teško je bilo shvatiti sve što se s Isusom dogodilo. Kad je Isus bio među njima, boravili su s njim, hodali s njim, slušali ga i mogli su ga pitati. Iako nisu uvijek sve razumjeli, on je bio s njima. Vidjeli su ga posljednji put, kad se pred njihovim očima uzdigao na nebo. Četrdeset dana nakon Uskrsa, a deset dana prije silaska Duha Svetoga nad apostole, Isus je uzašao na nebo. Svetkovina Uzašašća dokaz je spasa za čitavo čovječanstvo, zato se i zove Spasovo. Ono je prekretnica koja predstavlja prijelaz od „djela Kristova“ na „djelo Crkve“. Ona označuje svršetak Isusova ukazivanja apostolima, a broj od 40 dana znači ispunjenje svega što je donio za spas čovječanstva. Za ovo vrijeme Crkve  vrijedi da je Gospodin otišao od nje, ali još više vrijedi da je Gospodin u njoj prisutan, da je tu. Uzašašće ne znači da je Krist negdje daleko, naprotiv baš svojim uzvišenjem ostaje nama blizu. "Ja sam s vama u sve dane od svršetka svijeta." (Mt 28,20b)

Uzašašće znači da je On sada i kao čovjek uzdignut u božanske sfere, da je „sjeo zdesna Bogu“. Taj biblijski izraz označava da netko ima Božju vlast u rukama. Krist, dakle, ima vlast nad svima, posebno nad zlom i Zlim. On je postao čovjekom da sve naše ljudsko uzme na sebe, a sve Božje da dadne nama te nas uzdigne tamo gdje je On.

Na dan Uzašašća Gospodinova, neka nas ovaj dan potakne svakoga od nas, kako onog najmlađeg, tako i sve ostale, do onih najstarijih, pripremanjem devetnicom uoči blagdana Duhova. Mnogi su se pitali koja se molitva moli uoči te devetnice!? Odgovor je da se ne moli nikakva posebna molitva. Umjesto molitve, zadajmo si sami „domaću zadaću“, a ona glasi ovako: „Kroz tjedan dana, do blagdana Duhova, svatko treba „pregristi jezik“, prije negoli izusti neku ružnu riječ, psovku, potakne svađu ili slično.“ Posebno neka se ova zadaća odnosi na obitelji, pogotovo bračne parove – muža i ženu. „Muževi volite i ljubite svoje žene, a vi žene poštujte svoje muževe.“ Što zapravo znači ta „domaća zadaća“!? Koja je zapravo njezina poanta i pouka!? Pouka je da u ovih tjedan dana, pripremimo svoje srce, svoju dušu za blagdan Duhova, da budemo čistog srca spremni za dolazak Duha Svetoga. Prilikom svađe, prepirke, nesuglasica, često puta izgovaramo ružne riječi i psovke, koje prljaju našu dušu, ali time i vrijeđaju druge. Izgovaramo riječi, koje možda ne mislimo i zapravo ne želimo reći, ali jednostavno u žaru ljutnje ih kažemo, te time vrijeđamo kako druge, tako sami sebe, ali i dragoga Boga, koji prebiva u našim srcima. Zadaća ove devetnice je da mijenjamo sebe, da mijenjamo svoj način govora i izražavanja, da pokažemo ljepotu i čistoću našega jezika, te da pokažemo da znamo druge razveseliti lijepim riječima i osmijehom, ali time zapravo mijenjamo sami sebe. Trebamo povezati blagdane Božića i Uskrsa. Božić i Uskrs su dva blagdana koje bih usporedio sa medaljicom, koja ima dvije strane, pri čemu jedna strana ne može bez druge. Božić i Isusov silazak na zemlju je jedna strana medalje. Bog je postao čovjekom! Dok na drugoj strani medalje, nalazi se Uskrs, te Uzašaće – Isusov odlazak sa ovoga svijeta. Bez Uskrsa i druge strane medalje, Božić i prva strana medalje ne bi imala smisla.

„Jer Gospodin je to – svevišnji, strašan, kralj velik nad zemljom svom.
Uzlazi Bog uz klicanje, Gospodin uza zvuke trublje.
Pjevajte Bogu, pjevajte, pjevajte kralju našemu, pjevajte!“
(Ps 47)