29. 05. 2016.

Liturgijska godina: Vrijeme kroz godinu

Ostalo vrijeme između božićnog i uskrsnog ciklusa, naziva se vrijeme kroz godinu.

Ukupno ima 33 ili 34 tjedna, a dijeli se u dva dijela. Prvi dio započinje s ponedjeljkom po blagdanu Krštenja Gospodinova (prva nedjelja poslije Bogojavljenja ili Sveta tri kralja) i traje do utorka uoči Pepelnice ili Čiste srijede.

Nastavlja se drugim dijelom u ponedjeljak poslije Duhova i završava u subotu pred početak Došašća ili Adventa. Umjesto prve nedjelje kroz godinu slavi se blagdan Krštenja Gospodinova. U nedjelju poslije Duhova slavi se svetkovina Presvetog Trojstva. Posljednje nedjelje kroz godinu slavi se svetkovina Krista Kralja.
Nedjelje kojima počinju tjedni u vremenu kroz godinu nazivaju se po broju tjedna, npr. "27. nedjelja kroz godinu". Slavlja predviđena u vrijeme kroz godinu često se izostavljaju jer ustupaju mjesto drugim slavljima. Tako 1. nedjelja kroz godinu uopće ne postoji jer prvi tjedan kroz godinu počinje u ponedjeljak iza Krštenja Gospodinovog. Nedjelje kroz godinu ustupaju mjesto ne samo svetkovinama, nego i Gospodnjim blagdanima, dok dani u tjednu ustupaju mjesto obaveznim spomendanima, a po želji svećenika i neobaveznim spomendanima ili drugim slavljima.

Liturgijska boja je zelena.

Eto, pred nama su uskoro ljetni praznici za sve vjeroučenike. Ako smo dobro i vrijedno naučili na satovima vjeronauka, ali i na susretima kroz župnu katehezu, postajemo svjesni da se trebamo odmoriti, ali ne smijemo zaboraviti da se zovemo i jesmo djeca Božja, kršćani i katolici, te da smo pozvani svakodnevno u svom životu i svim situacijama svjedočiti svoju vjeru i ljubav u Gospodina, a najbolje ćemo se odmoriti upravo kod Njega, susretom s Njime na nedjeljnoj svetoj Misi i drugim blagdanima i svetkovinama.
Svim vjeroučenicima želim lijepe, vesele, ugodne i blagoslovljene ljetne praznike.