30. 08. 2014.

Pismo oca nadbiskupa zadarskog, mons. Želimira Puljića, za početak nove školske godine

Mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup
"Školsko odgojno i obrazovno djelovanje ne može se smatrati 'čudotvornim lijekom' kojim bi se rješavalo probleme suvremenog čovjeka i društva. Školi su potrebne odgovorne i zauzete obitelji bez čije suradnje nema cjelovitog odgoja. A onda, potrebni su dobri i kompetentni učitelji, vjeroučitelji i odgojitelji koji će pomagati roditeljima. Samo združenim i suradničkim snagama moguće je postići uspjeh u odgoju i obrazovanju", poručuje mons. Puljić u pismu u kojem zahvaljuje roditeljima, učiteljima, ravnateljima, vjeroučiteljima i odgojiteljima.

"Crkva cijeni vaš odgojni rad i podržava vas u obrazovnom poslu i zadatku. No, ne zaboravite kako će vas djeca i mladi rado slušati ako osjete da vjerujete u vrednote po kojima živite. Vi ste im u tom vidu uzori i ideali koje i oni žele slijediti. I imate presudnu ulogu za oblikovanje njihovih stavova i uvjerenja. Vi ste zapravo nezamjenjiva i živa putujuća škola. Istraživanja su pokazala da učenici uglavnom vjeruju i poštuju ono što njihovi učitelji, roditelji i vjeroučitelji vjeruju i cijene", ističe zadarski nadbiskup.

"Vama, dragi vjeroučitelji, koji mojim mandatom predstavljate i zastupate ugled zadarske Crkve u zbornici i razredu, upućujem riječi ohrabrenja. Budite svjesni i dostojni toga poziva i zahvalni Bogu za milost što u ime Crkve možete govoriti i svjedočiti o silnim djelima koje Bog izvodi u povijesti svoga naroda. Surađujte s roditeljima učenika i otvorite im vrata svoga srca. Neka vas u vašem odgovornom poslu prati Božja pomoć i zagovor sv. Krševana, vrsnog odgojitelja i katehete svete Stošije", poručuje mons. Puljić.

Nadbiskup zahvaljuje i roditeljima kao glavnim suradnicima Boga Stvoritelja.

"Kao zajednica muškarca i žene koja ima svoje ljudske i božanske korijene, vi ste prva škola u kojoj djeca uče usvajati građanski odgoj i stjecati moralne i društvene kreposti i vrline", piše.

Nadbiskup podsjeća na trogodišnji hod u vjeri Zadarske nadbiskupije, koji je nakon Godine vjere 2012./2013. g., Godine obitelji, 2013./2014., 2014./2015. posvećen Godini euharistije, dajući do znanja da ne možemo živjeti bez Krista, molitve i nedjeljne mise. Župnici i vjeroučitelji pomagat će da vjeroučenici proučavaju što Crkva uči o euharistiji, tom osobitom otajstvu vjere.

"Pozivam vas i potičem, dragi učenici, družite se s Isusom u molitvi u obitelji. Neka vam nedjeljno sudjelovanje na misi bude slatka obveza kojom ćete završiti radni tjedan. Ono će vam ujedno pomoći da raste vaša crkvena svijest i odgovornost koju vam je Bog povjerio na krštenju. Hranite se Božjom riječju i euharistijom", poručuje mons. Puljić.

Podsjeća kako je prošle školske godine pozornost u Nadbiskupiji posvećena obitelji, kao božanskoj i ljudskoj instituciji predanoj u ruke roditelja.

"Projekt zajedništva oca, majke i djece uručen je njihovom razumu i srcu, njihovoj slobodi i odgovornosti. Život u obitelji je zadatak pred kojim se nalazi svaki njen član. Zbog toga ste pozvani i vi, dragi učenici, da svojom suradnjom, dobrim učenjem, razgovorom i posluhom doprinesete uspješnom ispunjenju tog zadatka. Ne trebate se bojati, Isus je podijelio brige i radosti s ljudima, kad se rodio u obitelji. Nadam se i želim da vam u tom hodu i rastu pomažu najprije roditelji, a onda svećenici, katehete i odgojitelji. Svi oni su svojim odgojnim poslanjem pozvani pratiti vaš intelektualni, duhovni i moralni rast, radovati se vašim uspjesima, pomagati u vašim traženjima, pitanjima i problemima", piše nadbiskup Puljić, poželjevši svima uspješnu i blagoslovljenu novu školsku godinu.

Izvor: Laudato.hr