11. 02. 2018.

Čista srijeda ili Pepelnica - početak korizme

Pepelnica ili Čista srijeda je kršćanski spomendan kojim započinje korizma. Slavi se 40 dana prije Uskrsa, ne računajući nedjelje i predstavlja dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta.
Na blagdan Pepelnice, svećenik posipa kršćane pepelom uz riječi: ‘Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti (latinski: Memento homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris)’ ili ‘Obratite se i vjerujte Evanđelju!’
Post na Pepelnicu i Veliki petak odnosi se na kršćane katolike od navršene 18. do započete 60. godine života, a nemrs za starije od 14 godina.
Inače, pepeo je simbol pokore i poziv je kršćanima da razviju duh poniznosti i žrtve, a također podsjeća da je Bog velikodušan i milosrdan onima koji mu se obraćaju pokorna srca. Dobiva se od blagoslovljenih maslinovih grančica ili palme korištenih na Cvjetnicu prethodne godine. Pepeo se blagoslivlja svetom vodom i kadi tamjanom. Pepeo je simbol pokore i pomaže nam razviti duh poniznosti i žrtve. Pepeljamo se kako bismo obuzdali oholost svojih srca i podsjetili se da je život na zemlji prolazan. Čovjek je zaboravljivo biće. Zaboravlja što ne bi smio nikako zaboraviti. A treba stati. Sjetiti se. Korizma je upravo zov na nezaborav. "Sjeti se, čovječe - Memento homo!" Korizma nam želi pomoći u shvaćanju i prihvaćanju Kristovog pashalnog otajstva kao izvora našeg spasenja, ali ujedno svaki Kristov učenik treba molitvom, primanjem sakramenata, odricanjem od zla i grijeha, a vršenjem volje Božje u svom životnom pozivu rasti sam u dobru i pomoći drugima u tom rastu.
Pepelnica je pomični spomendan, pa nije svake godine istog datuma.

Na Čistu srijedu (Pepelnicu) 14. veljače 2018. u našoj župnoj crkvi sv. Pavla, Novi Bokanjac, Zadar, bit će misa u 18 sati. Vjernici će imati mogućnost pristupiti obredu pepeljenja, izvanjskom znaku vlastitog obraćenja i pokore.
Pobožnost Križnog puta u korizmi četvrtkom u 17 sati.